Recepty

  • SABDŽÍ Z DÝNĚ A BÍLÝCH FAZOLÍ – GARY WRIGHT

    SABDŽÍ Z DÝNĚ A BÍLÝCH FAZOLÍ – GARY WRIGHT
    5 porcí/ bez lepku/ vegan

    750g dýně (oloupané a bez dužiny)
    200g žluté čočky mungo
    200g máslových fazolí (24 hodin předem namočených ve vodě)
    200g rajčat (bez slupky)
    250ml kokosového mléka
    100g nasekaného pórku
    10g zázvoru (jemně nakrájeného)
    1 lžička třtinového cukru (kolik)?
    1/2 svazku koriandru (s kořeny)
    2 lžičky ghee (nebo kokosového oleje pro vegany)
    1 limetka
    himalájská […]

  • PODZIMNÍ SALÁT S PEČENOU ZELENINOU – HANKA ZEMANOVÁ

    Foto: Alena Hrbková

    PODZIMNÍ SALÁT S PEČENOU ZELENINOU – HANKA ZEMANOVÁ
    4 porce / vegan / bez lepku

    500 g očištěné dýně Hokkaidó
    250 g cibule, ideálně červené
    250 g pastiňáku
    50 ml olivového oleje
    5 prolisovaných stroužků česneku
    2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)
    troška tymiánu
    miska různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola
    lehce na sucho opražená dýňová semínka […]

  • BORŠČ S CIZRNOU – HANKA ZEMANOVÁ

    Foto: Alena Hrbková

    BORŠČ S CIZRNOU – HANKA ZEMANOVÁ
    4 porce / bez lepku

    250 g uvařené cizrny (nebo 1 plechovka sterilované biocizrny)
    2 bio hovězí bujóny nebo silný hovězí vývar z biomasa a kostí
    2 lžíce přepuštěného másla (tzv. ghíčka)
    1 bio cibule
    4 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
    300 g bílého bio zelí, nakrájeného na větší nudličky
    500 g syrové červené bio řepy, […]

  • DÝŇOVÁ POLÉVKA S KURKUMOU – HANKA ZEMANOVÁ

    Foto: Alena Hrbková

    DÝŇOVÁ POLÉVKA S KURKUMOU – HANKA ZEMANOVÁ
    5 porcí / vegan (pokud použijete pouze olej) / bez lepku
     
    1 kg vydlabané dýně Hokkaidó (není nutné ji loupat)
    2 lžíce přepuštěného másla (nebo lžíce másla a olivový olej)
    1 cibule nakrájená najemno
    1 lžička mleté kurkumy v biokvalitě
    ½ lžičky mletého kmínu
    čerstvě mletý pepř
    zázvor cca velikosti palce nebo ½ lžičky […]