3

PODZIMNÍ SALÁT S PEČENOU ZELENINOU – HANKA ZEMANOVÁ

Foto: Alena Hrbková

PODZIMNÍ SALÁT S PEČENOU ZELENINOU – HANKA ZEMANOVÁ

4 porce / vegan / bez lepku

500 g očištěné dýně Hokkaidó
250 g cibule, ideálně červené
250 g pastiňáku
50 ml olivového oleje
5 prolisovaných stroužků česneku
2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)
troška tymiánu
miska různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola
lehce na sucho opražená dýňová semínka nebo vlašské ořechy

zálivka na salát:
8 lžic olivového oleje
2 lžíce umeocta
sůl a čerstvě mletý pepř
2 stroužky česneku
1 lžička celozrnné biohořčice Zwergenwiese (bioprodejny nebo www.probio.cz)

POSTUP

1/ Dýni Hokkaidó omyjte kartáčkem, vydlabejte semínka a dužinu i se slupkou nakrájejte na menší kostky. Stejně tak nakrájejte na trošku menší kostky pastinák a cibuli na půlměsíčky.

2/ Zeleninu promíchejte s olejem, česnekem, solí, pepřem a tymiánem a dejte péct v zakrytém pekáči do trouby rozehřáté na 160 °C na necelou hodinu nebo do změknutí zeleniny. Dýně by měla být měkká, ale ne kašovitá, abyste ji mohli zamíchat do salátu a neměli z ní pyré.

3/ Mezi pečením si připravte salát, který ještě v podzimních měsících příroda nabízí. V ideálním případě namíchejte různé druhy a množství. Buď bude salát více zelený, nebo více z pečené zeleniny.

4/ Saláty omyjte a vysušte v sušičce na saláty. Vysušení listových salátů je moc důležitý krok na cestě k dobrému listovému salátu s olejovou zálivkou.

5/ Připravte si dresink z uvedených surovin. Zavřete je do šroubovací skleničky a důkladně protřepejte. Zbytek zálivky můžete uchovávat v lednici.

6/Upečenou zeleninu nechte vychladnout. Vše lehce promíchejte: pečenou zeleninu, osušené saláty i dresink, a na závěr posypejte opraženými ořechy nebo dýňovými semínky.

Tento a další lahodné recepty najdete v Nové biokuchařce Hanky Zemanové – www.biokucharka.cz