hokkaido

  • SABDŽÍ Z DÝNĚ A BÍLÝCH FAZOLÍ – GARY WRIGHT

    SABDŽÍ Z DÝNĚ A BÍLÝCH FAZOLÍ – GARY WRIGHT

    5 porcí/ bez lepku/ vegan

    750g dýně (oloupané a bez dužiny)
    200g žluté čočky mungo
    200g máslových fazolí (24 hodin předem namočených ve vodě)
    200g rajčat (bez slupky)
    250ml kokosového mléka
    100g nasekaného pórku
    10g zázvoru (jemně nakrájeného)
    1 lžička třtinového cukru (kolik)?
    1/2 svazku koriandru (s kořeny)
    2 lžičky ghee (nebo kokosového oleje pro vegany)
    1 limetka
    himalájská sůl

    Koření semínka
    2 lžičky kmínu
    2 lžičky fenyklu
    2 lžičky koriandru
    2 lžičky černých hořčičných semen
    1/2 lžičky pískavice řecké seno
    1/2 lžičky černého pepře

    Koření lístky
    limetové listy (murraya counigii)

    Práškové koření
    2 lžičky koriandru
    3 lžičky kurkumy
    1 lžička římského kmína
    2 lžičky zázvoru
    1/4 lžičky bílého pepře
    Špetka ajúrvédského koření asaphoetida

    Postup:

    1/ Na ghee nebo kokosovém oleji opečte dýni dokud nezměkne a dejte ji stranou. Uvařte žlutou čočku mungo a přidejte 1 lžičku kurkumy a špetku ajúrvédského koření asaphoetida, na konci přidejte špetku soli, uvařte do měkka a dejte ji stranou. Uvařte máslové fazole (které jste 24 hodin předtím namočili do vody), uvařte do měkka a dejte je stranou.

    2/ V horké pánvi osmahněte  všechna semínková koření kromě černých hořčičných semen. Zahřejte je, dokud semínka mírně nezhnědnou, vyjměte je ven a rozemlete je v hmoždýři. Poté znovu pánev zahřejte a přidejte ghee (nebo kokosový olej) a přidejte černá hořčičná semínka, přidejte asaphoetida a limetové listy, osmahněte je, dokud nezačnou pukat, a přidejte zbytek semínek z hmoždýře. Poté do pánve přidejte nakrájený pórek a špetku himalájské soli, 1 lžičku třtinového cukru. Cukr restujte dokud nezhnědne, přidejte nakrájený zázvor a kořeny koriandru. Jakmile zezlátnou vsypte do pánve všechno práškové koření, usmažte, dokud z celé směsi  nebude suchá pasta a poté přidejte nakrájená rajčata bez slupky, přijdejte trochu vody a restujte dokud rajčata nezměknou.

    2) V další pánvi smíchejte dýni a žlutou čočku mungo spolu s kokosovým mlékem, textura je na vás. Dávám přednost smíchat se směsí polovinu dýně a poté přidat několik kousků dýně až nakonec do celé směsi. Přidejte obsah této pánve do rajčatové báze spolu s máslovými fazolemi, vařte dalších 5 minut, přidejte nakrájené lístky koriandru a půlku šťávy z limetky. Zamíchejte a můžete servírovat. Na závěr můžete sabdží pokapat kokosovým mlékem. Podávat jej můžete jako polévku nebo přílohu.

    Více o ajúrvédských snídaních a večeřích Garyho Wrighta na: http://www.ayurvedicbreakfast.cz/

     

  • PODZIMNÍ SALÁT S PEČENOU ZELENINOU – HANKA ZEMANOVÁ

    Foto: Alena Hrbková

    PODZIMNÍ SALÁT S PEČENOU ZELENINOU – HANKA ZEMANOVÁ

    4 porce / vegan / bez lepku

    500 g očištěné dýně Hokkaidó
    250 g cibule, ideálně červené
    250 g pastiňáku
    50 ml olivového oleje
    5 prolisovaných stroužků česneku
    2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)
    troška tymiánu
    miska různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola
    lehce na sucho opražená dýňová semínka nebo vlašské ořechy

    zálivka na salát:
    8 lžic olivového oleje
    2 lžíce umeocta
    sůl a čerstvě mletý pepř
    2 stroužky česneku
    1 lžička celozrnné biohořčice Zwergenwiese (bioprodejny nebo www.probio.cz)

    POSTUP

    1/ Dýni Hokkaidó omyjte kartáčkem, vydlabejte semínka a dužinu i se slupkou nakrájejte na menší kostky. Stejně tak nakrájejte na trošku menší kostky pastinák a cibuli na půlměsíčky.

    2/ Zeleninu promíchejte s olejem, česnekem, solí, pepřem a tymiánem a dejte péct v zakrytém pekáči do trouby rozehřáté na 160 °C na necelou hodinu nebo do změknutí zeleniny. Dýně by měla být měkká, ale ne kašovitá, abyste ji mohli zamíchat do salátu a neměli z ní pyré.

    3/ Mezi pečením si připravte salát, který ještě v podzimních měsících příroda nabízí. V ideálním případě namíchejte různé druhy a množství. Buď bude salát více zelený, nebo více z pečené zeleniny.

    4/ Saláty omyjte a vysušte v sušičce na saláty. Vysušení listových salátů je moc důležitý krok na cestě k dobrému listovému salátu s olejovou zálivkou.

    5/ Připravte si dresink z uvedených surovin. Zavřete je do šroubovací skleničky a důkladně protřepejte. Zbytek zálivky můžete uchovávat v lednici.

    6/Upečenou zeleninu nechte vychladnout. Vše lehce promíchejte: pečenou zeleninu, osušené saláty i dresink, a na závěr posypejte opraženými ořechy nebo dýňovými semínky.

    Tento a další lahodné recepty najdete v Nové biokuchařce Hanky Zemanové – www.biokucharka.cz